+36 20 951 4340

Kompozit nyomtatás

A szálerősített 3D nyomtatás

A kompozit anyagok olyan összetett anyagok, amelyek két vagy több anyag kombinációjából épülnek fel a hasznos tulajdonságok összekapcsolása és a káros tulajdonságok mérséklése céljából. Az alapanyagot mátrixnak, a többi elemet pedig második vagy erősítő fázisnak is nevezik. A kompozitok ebből adódó nagy előnye, hogy az igényeiteknek megfelelően szabályozhatjuk a nyomtatott termék tulajdonságait.

A kompozit 3D nyomtatók hasonlóan működnek a kétfejes FDM gépekhez azzal az eltéréssel, hogy a második fejet nem egy másik műanyag, hanem a folyamatos szálerősítés beépítéséhez használják.
Egyszerűbben: a kompozit nyomtatók tehát szintén rétegekből építkeznek, ezekbe a rétegekbe építi be a szálerősítést a gép mely folytonos karbon-, kevlár- vagy üvegszálat fektet. Az összefüggő szálerősítés pedig brutális ellenállóságot kölcsönöz az elkészült alkatrészeknek, miközben az önsúly rendkívül kicsi marad.

Ezzel a technológiával a Markforged a világon elsőként fejlesztett olyan asztali 3D nyomtató portfóliót, amely gépek folyamatos szálerősítést alkalmazva erős anyagokból gyártanak valóban funkcionális, 3D nyomtatott, kompozit alkatrészeket. A Markforged 3D nyomtatógyártó felismerte, hogy a kompozitok 3D printelése megoldást nyújthat azok számára, akiknek nem maga a fém alapanyag, hanem inkább a fém tulajdonságai, szilárdsága, ellenállósága a fontos.
Gépünk, mellyel rendelkezésetekre állunk, karbon, üveg és kevlár szálerősítéssel dolgozó Mark Two 2016-ban jelent meg, mint a Markforged második generációs gépe. Elődjéhez képest gyorsabb, megbízhatóbb lett és 320 x 132 x 154 mm-es munkaterében a nyomtatott modellek még kisebb részleteihez lett képes szálerősítést hozzáadni.

Felhasználási területei
  • a nagy szilárdságú alkatrészek egyedi vagy kis sorozatú gyártása;
  • robotika, gyártásautomatizáció;
  • jigek, gyártósori segédalkatrészek;
  • szerszámbetétek;
  • nagyszilárdságú, precíz végtermékek;
  • (Mára a robotkarok gripjeit, CNC- és fröccsöntő gépek befogóit, gépalkatrészeket és különböző szerelő jigeket gyártanak ezekkel a gépekkel.)
Előnyei
  • hihetetlenül erős anyag
  • nagyon könnyű
  • gyorsan előállítható

Technológiáink

01.

Kompozit

Erős, pontos és nagy teljesítményű alkatrészek kompozit 3D nyomtatással

Tovább

02.

SLA

Nagy nyomtatási térfogat, lenyűgöző részletesség, sima felületek és funkcionális alapanyagok

Tovább

03.

FDM

A jelenleg legelterjedtebb 3D nyomtatási technológia a műanyag szálolvasztásos módszer.

Tovább

Tesztelnéd a technológiákat?

Töltsd ki az űrlapunkat, és küldünk egy mintadarabot. Így letesztelheted, hogy a 3D nyomtatás hogyan illeszkedik a Te kirakósodba! :)