+36 20 951 4340

3D szkennelés & reverse engineering

3D szkennelés & reverse engineering

A 3D szkennelést úgy képzeld el, mint gyermekkorunk vetítőjét, csak picit komolyabban. A szkenner mintát vetít az objektumra. Azonban mintázat deformálódik, amint eléri az objektum felületét. A szkennerek kamerái ezekről a mintákról elkészült képeket rögzítik, hogy kiszámolhassák a szkenner és az objektum felületének távolságát.
A 3D szkenner méréseket végez pontfelhők formájában, hogy az objektum digitális másolata minél pontosabban készüljön el. A fizikai részben történik a dokumentum szkennelése. A szkenner digitális 3D koordinátákat gyűjt, így jön létre a pontfelhő. Ennek a folyamatnak a végén jön létre maga a háromdimenziós modell.
A mi 3D szkennerünk a strukturált fény technológiával dolgozik és a geometria mellett a textúrát is rögzíti.
Ezen típusnak az előnye, hogy a szkenner látómezeje is állítható. Az alakíthatóságnak köszönhetően pedig hatékonyan és pontosan szkennelhetők be a tárgyak egészen kicsitől a nagyobb méretekig.
Gyors, megbízható és a moduláris kialakításnak köszönhetően nagyon sokoldalú. Rendkívül gyorsan, kevesebb, mint 2 mp alatt rögzíti a háromdimenziós látványt, így igazán gyors vele a munka. A szkennelés eredményeként létrejövő felületháló pontossága és felbontása rendkívül széleskörű felhasználást tesz lehetővé.

A reverse engineering egyszerűen egy visszamodellezési folyamat, mely újratervezési, újragyártási célokra is használható. Ez a módszer választ ad arra az általánosan jellemző problémára is, hogy a régi, nem számítógéppel készült tervrajzok gyakran elvesznek az idők során, illetve akkor is alkalmazzák, ha kézzel formázott mesterdarabok reprodukálására van szükség. Néhány feladat, ahol a visszamodellezést alkalmazzák:

Elkallódott tervek alapján készült alkatrészek digitális reprodukálása
Kézzel előállított mesterminták geometriájának leképezése
Elkopott szerszámok, öntőformák, alkatrészek leképezése és javítása
Digitalizálás gyártási célú áttervezéshez vagy illeszkedő alkatrészek tervezéséhez

A folyamat történhet felületillesztéssel vagy visszamodellezéses módszerrel. A választás a formai bonyolultságtól, a lehetséges megoldások viszonylagos időigényétől és a megrendelő elvárásaitól függ. Amennyiben geometriai formákkal, felületekkel jól leírható a digitalizálásra hozott darab, a visszamodellezés mérésekkel és műszaki skiccekkel kezdődik. Az ezek alapján végzett 3D modellezési munka eredménye közvetlenül egy szerkeszthető, tömör testmodell.
Az összetett, nehezen mérhető formákat ezzel szemben először 3D szkennerrel digitalizáljuk. A 3D szkennelés eredménye egy 0,05 mm sűrűségű pontfelhő által alkotott háromszögelt mesh-modell, amely az ezt követő reverse engineering lépések bemeneti formátuma. A szerkeszthető 3D terv létrehozásához erre a hálómodellre feszítünk felületeket 3D modellezéssel. A felületillesztés körülbelül +/- 0,1 mm pontossággal kivitelezhető.
A reverse engineering folyamat eredményeként kapott visszafejtett modellek gyártható, paraméterezhető modellek.

Technológiáink

01.

Kompozit

Erős, pontos és nagy teljesítményű alkatrészek kompozit 3D nyomtatással

Tovább

02.

SLA

Nagy nyomtatási térfogat, lenyűgöző részletesség, sima felületek és funkcionális alapanyagok

Tovább

03.

FDM

A jelenleg legelterjedtebb 3D nyomtatási technológia a műanyag szálolvasztásos módszer.

Tovább

Tesztelnéd a technológiákat?

Töltsd ki az űrlapunkat, és küldünk egy mintadarabot. Így letesztelheted, hogy a 3D nyomtatás hogyan illeszkedik a Te kirakósodba! :)